Proč hasíme oheň benzínem?

13. 09. 2016 21:16:26
Víte, jaké dva způsoby kritizování zabijí váš vztah? Co dělat, když už máte štiplavých poznámek na vaši osobu plné zuby?

I když svého partnera upřímně milujete, střetům se nevyhnete. Nejste totožní. Máte na řadu situací jiné názory. Není ani možné, aby se dva lidé ve všem shodli. Každý z partnerů přináší do vztahu svůj náhled, který je ovlivněn jeho pohlavím, rodinou a životními zkušenostmi.
Život přináší konfrontaci. Není třeba se konfliktů bát. Je dokonce nebezpečné se jim vyhýbat. Čas od času si musíte věci vyříkat. Každý dělá chyby. Každému se podařilo partnera nechtěně vytočit. A určitě znáte, jaké to je pohádat se kvůli úplné hlouposti.hloupost

Upřímně si odpovězte, kam byste se zařadili:
- Jste často od partnera kritizováni a cítíte se kvůli tomu mizerně.
- Sami často nevhodně kritizuje toho druhého.
- Dost často obojí.
- Ani jedno z toho.

Někdy je „slovní chirurgický zákrok“ zcela na místě. Některé situace přímo vyžadují pronikavá slova, která mohou působit bolest. Všichni občas potřebují napomenutí a konstruktivní kritiku. Je to ten druh bolesti, jako když posilujete svaly. Není škodlivá. Má pomáhat k dalšímu růstu.
Bohužel mnohým neshodám až příliš často schází láskyplná pohnutka. Ve velké řadě vztahů dochází ke slovním konfliktům a bitvám, přičemž slova se zde používají s cílem ublížit.
Ve zdravém vztahu se rozepře řeší konstruktivním způsobem. Partneři spolu sice nesouhlasí, ale své odlišné názory vyjadřují ohleduplně a s úctou.
První třecí plochy si uvědomíte v době, kdy pomíjí zamilovanost. Rozčilují vás partnerovy chyby, které jste do té doby neviděli nebo vám za skly růžových brýlí nevadily. „Proč se o sebe víc nestará?“, „To vážně celou tu dobu neumí vařit?“, „Tolik peněz utratí za hadry?!“, „Přece nemusí být v hospodě každý čtvrtek?!“
Chování, které vám do teď připadalo v pořádku nebo jste si ho ani nevšimli, vás začíná pěkně štvát. Co s tím?

Lidé na danou situaci reagují podle svých zkušeností a vzorců, které v dětství převzali od svého okolí. Často jednají na základě dobrých úmyslů a ve snaze druhému pomoci. Existují dva nejběžnější vzorce chování:

urazka

- První, kdy se lidé snaží partnera změnit svoji trpělivostí a tolerancí. Říkají si: „No dobře, ono se to časem poddá. Určitě nebude chodit z práce tak pozdě každý den a zase si někdy vyrazíme do kina a tak. Hmm... Už jsme spolu dlouho nikde nebyli. Ale ono to přece není tak důležité. Přece ho miluji.“ Mlčí a trpělivě snáší partnerovo chování.

- Druhý, kdy se snaží svého partnera změnit drobnými poznámkami a popichováním, kterými ho “motivují“ ke změně. „Nové kalhoty? To ty staré už asi nedopneš, co?“, „Co kdybychom zajeli o víkendu k mamince? Že by ses naučila vařit rajskou, jak to dělá ona.“


Pozor na to! Ani jedna z variant nefunguje a dlouhodobě napáchá velké škody!
Pokud patříte do té první skupiny, pak v sobě potlačujete emoce. Neříkáte své názory. Dlouhodobě tolerujete něco, co se vám nelíbí. Pak vám dříve nebo později začnou partnerovy nešvary vadit víc a víc. Začíná vznikat emoční přetlak, který může nečekaně vybouchnout. Druhému se odcizujete. Vztah ochládá. Býváte podráždění a hned na druhého startujete nebo se naopak stáhnete do sebe. Cítíte se ve vztahu nerovnocenně. Možná začínáte hledat někoho nového, kdo vám bude lépe rozumět. Jednoho dne se vyčerpá vaše tolerance úplně a vy, na často nic netušícího partnera, vysypete svůj přeplněný emocionální odpadkový koš za posledních pět let!
V tento okamžik jen těžko dokážete být konstruktivní, kritizovat mírně a volit správná slova. Máte toho dost! Tak dlouho jste to trpěli! To musí skončit!
Jenže i kdyby partner uznal svou chybu a chtěl změnit svoje chování, nebude to z minuty na minutu. Jsou to jeho dlouhodobé návyky a ty se nemění snadno. Potřebuje čas na změnu.
Bohužel vy jsme za ty měsíce možná roky plní zlosti. Vaše trpělivost je vyčerpaná. Jak můžete v takovém stavu poskytnou svému protějšku dostatek času a lásky, kterou potřebuje k nápravě? Velmi těžko.
Roste tlak na obou stranách. Krize se prohlubuje. Na řadu přichází velmi ostrá kritika, výčitky, obviňování, manipulace...

Pokud jste si vy nebo váš partner vybrali druhou variantu a šli jste cestou “drobných” a “neškodných” popíchnutí, pak svého partnera permanentně urážíte, a tím shazujete nejen jeho ale i sebe.
Otřepané pořekadlo „Stokrát nic umořilo vola.“ je velmi pravdivé. Člověk, který se do vás naváží, vás přece nemůže mít v úctě. Začínáte mít pocit, že vás nemá rád. Vidíte neúnavného remcala, kterému pořád něco vadí. Začne ve vás klíčit myšlenka, že nejste dost dobří. “Ano, určitě. Jsem k ničemu. Má pravdu, jsem vážně neúspěšný, tlustý a starý.” Nebo ve vás bouchnou saze, sbalíte si kufr, protože s tak nesnesitelným a neustále nespokojeným člověkem žít nechcete.

Vybereme-li si jeden z uvedených způsobů chování, pak přichází na řadu krize, provázená pravidelnými hádkami a střety, současně i vyhýbáním.

hadka

Existuje pět zaručených způsobů chování, které ničí vztahy:

1. Bouřlivé hněvivé výbuchy, agrese
2. Znevažující hodnocení, opovrhující kritika a nálepkování
3. Chování, které druhého provokuje a podezírání
4. Sobecké vyžadování, nárokování a diktování, co druhý musí a nesmí
5. Neupřímné, nepoctivé chování, lži a zatajování

align="justify"Jak se chováte, když jste s partnerem v konfliktu?

Když křičíte, většinou si stoupnete, rozhazujete rukama, chodíte. Zabíráte prostor a snažíte se tak ukázat svoji sílu a zastrašit druhého. V takovém případě je lepší zůstat sedět. Pomůže vám to zůstat více v klidu. Křičí-li váš partner, pak ho posaďte: “Vidím, že jsi hodně naštvaný. Prosím, pojď si tady ke mně sednout a řekni mi, co tě štve.”
Skřížené ruce na prsou ve vás automaticky vyvolávají odpor. Jste tak uzavřenější a s větší pravděpodobností vám z pusy vyjede urážka.
Často svého partnera můžete provokovat jen nevhodnými gesty nebo tónem hlasu. Kňourání muži vnímají jako citové vydírání. Nešikovně vyřčenou otázku slyší jako výčitku.
Příliš tvrdý tón cítí ženy často jako útok. Nevýrazné odpovědi, kdy muž zahuhňá, berou ženy jako ignoraci a nezájem.
I zprvu běžná diskuze se lehce promění v hádku, když partneři sedí naproti sobě například u stolu. Ať už probíráte malou či velkou věc, sedněte si vedle sebe na gauč. Ideální bude, když se jeden druhého dotýkáte. To je velmi účinná prevence, aby se diskuze nezměnila v dramatický konflikt. Proč? Sedí-li dva lidé proti sobě, podvědomě to v nich vyvolává pocit souboje. Jsou-li u sebe a dívají se na věc „stejným směrem“, snadněji dojdou ke shodě a mají pocit sounáležitosti a porozumění.

Autor: Olga Strnadová | úterý 13.9.2016 21:16 | karma článku: 9.30 | přečteno: 475x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 29.69 | Přečteno: 586 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 52 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 25 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.66 | Přečteno: 302 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.79 | Přečteno: 527 | Diskuse
Počet článků 9 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2057

Mgr. Olga Strnadová - autorka nejstahovanějšího eBooku v ČR a SR

http://olgastrnadova.cz

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...